Çocuğunuzun zihinsel gelişimini aşağıda yer alan ve benzeri etkinliklerle destekleyebilirsiniz.
Oyuncaklarını ve evdeki diğer eşyaları kullanarak, büyük-küçük, ağır-hafif, yumuşak-sert, uzun-kısa gibi kavramları öğretebilirsiniz. Bunun yanı sıra, onların renkleri ve diğer özelliklerine de dikkat çekerek çocuğunuzun farkındalığını arttırabilirsiniz. Örneğin; ‘‘Oyuncak ayın küçük, kahverengi ve kulağını tutunca konuşuyor’’ gibi cümleler kurabilirsiniz.
Kağıt üzerine daire, kare, üçgen, dikdörtgen gibi geometrik şekiller çizerek, ondan da aynılarını çizmesi konusunda teşvik edebilirsiniz. Zamanla bu şekillerden başka nesleler de yaratıp sizin oluşturduğunuz şeklin benzerini çizmesini isteyebilirsiniz. Örneğin; geometrik şekillerden basit bir araba yapabilirsiniz..
Günlük işlerinizi yaparken çocuğunuza sorular yönelterek düşünmesine teşvik edebilirsiniz. Örneğin; ‘‘Neden hergün yemek yeriz?’’ ‘‘Kıyafetlerimizi yıkamazsak ne olur?’’ gibi.
Sorduğu soruları hemen yanıtlamak yerine onun düşünmesini sağlayacak başka sorular siz yöneltebilirsiniz. Örneğin; ‘‘Karşıdan karşıya geçerken neden yolu kontrol etmeliyiz?’’ ‘‘Yatarken dişlerini fırçalamazsan ne olur?’’ gibi..
Farklı sanat dallarıyla tanışmasını sağlayabilirsiniz. Değişik ortamlarda bulunmak onun beyin gelişimi destekler, yeni şeyler öğrenmesini pekiştirir ve sosyalleşmesini sağlar. Örneğin; beraber tiyatroya, sergiye, sinemaya, pazara, müzeye gidip sonra yaptığınız gezi ile ilgili sohbet edebilirsiniz.
Ona kitap okurken çeşitli sorularla düşünmesini ve yaratıcılığını teşvik edebillirsiniz. Örneğin; kitabın başında kapağını gösterip hikayenin ne ile ilgili olduğunu sorabilirsiniz. Kitabın ortasında hikayenin nasıl devam edebileceğini ve sonunu okumadan önce de hikayenin nasıl sonlanacağını tahmin etmesini sağlayabilirsiniz.
Yaşadığı bazı olayları hatırlaması için ona yardımcı olabilirsiniz. Örneğin; geçmişte birlikte yaptığınız bir etkinlik üzerinden konuşabilirsiniz. Fotoğraflar, o zaman kullandığınız eşyalar veya gittiğiniz mekanlar olayları hatırlamasına yardımcı olabilir.
Çocuğunuzun fiziksel gelişimini aşağıda yer alan ve benzeri etkinliklerle destekleyebilirsiniz.
Atlama, zıplama, top oynama, tırmanma, koşma gibi hareketleri rahatça yapabileceği ortamlar sağlayabilirsiniz. Örneğin; parklar ve diğer oyun alanları bu hareketleri yapmaları için uygundur. Onları sık sık bu alanlara götürebilirsiniz. Hava şartları veya başka nedenlerden dolayı bu alanlara ulaşım sıklıkla sağlanamıyorsa, evde belirli süreyle bu hareketleri yapabileceği oyunlar oynayabilirsiniz.
Birlikte yürüyüş ve spor yapabilirsiniz. Örneğin; birlikte bisiklete sürebilir, ip atlayabilirsiniz.
Eğlenebileceği etkinliklere katılması konusunda destekleyebilirsiniz. Örneğin; bir enstrüman çalmaya yönlendirebilir, halk oyunları, dans, bale, basketbol, futbol, tenis, yüzme gibi fiziksel olarak aktif olabileceği seçenekler sunabilirsiniz.
Denge gerektiren oyunlar kurabilirsiniz. Örneğin; evde ip üzerinde yürüyebilir, tek ayak üzerinde ileri ve geri ilerlemesini sağlayan oyunlar yaratabilirsiniz.
Giyinme, soyunma, yemek yeme gibi büyük ve küçük kaslarını kullanmasını gerektiren özbakım becelerilerinin gelişmesi için ona fırsat verebilirsiniz. Örneğin; gün içerisinde zaman konusunda rahat olduğunuzda (genellikle akşam saatleri ve hafta sonları) çocuğunuzun kıyafetlerini kendisinin giyip çıkarmasına teşvik edebilirsiniz. Düğme, fermuar açma kapama ve bağcık bağlama çalışmaları yapabilirsiniz.
Çocuk makası kullanmasını destekleyebilirsiniz. Örneğin; kağıt üzerinde düz çizgi, daire veya farklı şekiller çizerek, çizgi üzerinden kesmesine izin verebilirsiniz.
Değişik malzemeler kullanarak yaratıcılığını da pekiştiren, yırtma ve yapıştırma etkinliği yapmasını sağlayabilirsiniz.
Çocuğunuzun sosyal&duygusal gelişimini aşağıda yer alan ve benzeri etkinliklerle destekleyebilirsiniz.
Yaşıtlarıyla oynayabileceği ortamlar yaratabilirsiniz. Örneğin; arkadaşlarını evinize davet edebilir, birlikte evde oyunlar oynamalarını sağlayabilirsiniz.
Kuralların neden olduğunu ve toplumda kurallara uyulmazsa neler olabileceğini açıklayabilirsiniz. Örneğin; evdeki kurallar ve okuldaki kurallardan bahsedip, bunlara uyulmazsa sonuçları neler olabilir hakkında onunla sohbet edebilirsiniz.
Duygu ve düşüncelerini sözel olarak ifade etmesine teşvik edebilirsiniz. Örneğin; ağladığı ya da öfkelendiğinde bunun nedenini sorabilirsiniz.
Empati yeteneğinin gelişmesi için başka insanların duygu ve düşünceleri hakkında sohbet edebilirsiniz. Örneğin; televizyon programı izlerken ya da kitap okurken, kahramanlarının duygu ve düşünceleri hakkında konuşabilirsiniz. ‘‘Çocuk neden gülüyor, üzülüyor?” Gibi.
Farklı meslek grubundan ve farklı yaşlarda insanlarla bir araya geldiğinde onların sorumluluklarından ve yaşantılarından bahsedebilirsiniz. Örneğin; doktora gittiğinizde doktorun sorumluluklarından, aile büyüklerini ziyaret ettiğinizde onların yaşantılarından örnekler sunabilirsiniz.
Sizinle iletişim kurduğunda onun boyuna inerek dinlemelisiniz.
Doğru sözcükler kullanması için sizde onunla konuşurken düzgün cümleler kurarak örnek olabilirsiniz.
Yaşıtlarıyla oynayabileceği ortamlar yaratabilirsiniz. Örneğin; arkadaşlarını evinize davet edebilir, birlikte evde oyunlar oynamalarını sağlayabilirsiniz.
Kuralların neden olduğunu ve toplumda kurallara uyulmazsa neler olabileceğini açıklayabilirsiniz. Örneğin; evdeki kurallar ve okuldaki kurallardan bahsedip, bunlara uyulmazsa sonuçları neler olabilir hakkında onunla sohbet edebilirsiniz. .